Mijn huisdier is vermist en nu?

Dieren nieuws - vermist gevonden Tiel

Helaas gebeurt het maar al te vaak dat er een huisdier wordt vermist. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen, maar wat nu als je geliefde kat of hond toch weg is? We geven een aantal tips in de hoop dat je jouw hond of kat snel terug vindt!

We beginnen eerst met wat je kunt doen voor dat ze vermist worden, zodat als het gebeurt je beter voorbereid bent.

Laat je kat of hond chippen
Of dat je nu een puppie, kitten of volwassen kat of hond koopt, of misschien al een aantal jaar hebt, zorg er voor dat ze gechipt zijn. Alleen chippen is niet voldoende. Het is belangrijk dat je de chip registreert en je contactgegevens bekend zijn. Ga je verhuizen? Vergeet dan ook niet om je contactgegevens te wijzigen. Zodra de hond of kat ontsnapt en wordt gevonden, is het gemakkelijk om hem aan de hand van de chipregistratie naar je terug te brengen.

Maak fofo's van je hond/kat
Maak niet alleen foto's van het snoezige kopje, maar ook van specifieke uiterlijke kenmerken die jouw kat of hond zo bijzonder en uniek maken. Denk hierbij aan kleur van de vacht, kleur ogen, grootte van de ogen, vlekken, strepen, lichaamsbouw, uitdrukking, enzovoorts. Deze kenmerken kunnen het verschil in de zoektocht maken, waardoor juw hond of kat beter herkenbaar is. Op deze manier kun je namelijk een duidelijke omchrijving maken en goede foto's delen. 

Zoeken
Vanaf het moment dat je weet dat je kat langer we dat je g blijft dan normaal,  uit huis is ontsnapt of je hond tijdens het uitlaten is weggelopen, ga dan direct zoeken. Zoek in bosjes, onder auto's, in tuinen en vergeet de schuren van de buren niet. Ga ook zelf op zoek. Een hond en kat reageren sneller op jouw vertrouwde stem dan op die van een vreemde. Zoek ook in de nacht. Een angstige kat verstopt zich en zal zich eerder laten zien in de avond en nacht, omdat het dan rustiger is op straat. Stop het zoeken niet na één zoekpagina. Blijf meerdere dagen achter elkaar zoeken.

Aanmelden Amivedi en overige sites
Laat diverse organsaties weten dat je hond/kat vermist wordt. De belangrijkste is Amivedi, een landelijk meldpunt voor vermiste en gevonden huisdieren. Alle dierenartsen, asiels en dierenambulances checken bij het ophalen of binnenbrengen van een dier of deze hier geregistreerd staat (na chipcontrole). Indien dit niet is gebeurt, registreren zij zelf het dier bij Amivedi als gevonden.  Er zijn nog meer sites waarbij je ze kunt , aanmelden:

Stichting Dierenhulp Dierenambulance Tiel
De Dierenbescherming 
De Dierencentrale
Waar is onze Angel

Vergeet ook niet om Facebook in te zetten. Plaats een bericht in de volgende groepen;

https://www.facebook.com/groups/huisdierenvermist/
https://www.facebook.com/groups/vermistehuisdieren/
https://www.facebook.com/groups/Dieren.gevonden.vermist.of.herplaatsing/
https://www.facebook.com/DierenVermistGevonden/
En deel ook het bericht in de verkoopgroepen waar je lid van bent.

Vergeet ook niet om bij chipregistratie te vermelden dat je kat/hond vermist is. 

Flyers en posters
Het is belangrijk om snel te handelen zodra je kat/hond zoek is. Hang direct posters op in de omgeving, denk hierbij aan bomen, maar ook aan bushaltes, supermarkten, dierenartsen, buurthuizen en sportverenigingen. Kies strategische plekken waar veel mensen komen en zorg ervoor dat je poster zichtbaar en leesbaar is. Verspreid ook de informatie door flyers te maken en die in de brievenbus van de buren te stoppen in omliggende straten. Mocht je onlangs verhuisd zijn, dan raden we aan hetzelfde te doen in je oude buurt. 
De kans is redelijk groot dat iemand je kat gezien heeft in je nieuwe of oude buurt, dus maak zo snel mogelijk posters en flyers.

Naar binnen of lokplek
Als het rustiger is op straat durft je kat of hond misschien weer uit haar schuilplaats te kruipen en voorzichtig terug naar huis te lopen. Daarom is het belangrijk dat hij/zij weer naar binnen kan. Indien dit niet mogelijk is, maak dan een lokplek. Zet wat water en een bakje met eten neer, plaats een kleedje met vertrouwde geur, dicht in de buurt waar je kat/hond naar binnen kan. 

Controleeer asiels in de buurt
Misschien heeft iemand anders je kat/hond gevonden en deze naar het asiel gebracht. Ga langs om te kijken of je kat/hond binnen is gebracht en herhaal dit meerdere malen in de eerste 2 weken en vervolgens een keer per twee weken. Asiels zijn wettelijk verplicht een gevonden kat of hond 14 dagen vast te houden voordat deze ter  adoptie wordt aangeboden, zodat baasjes de mogelijkheid hebben zich te melden. Meld je je niet dan kan het voorkomen dat jouw kat of hond een ander warm mandje heeft gevonden. Check daarom ook regelmatig dierenasiels.com om te kijken of jouw kat/hond ter adoptie wordt aangeboden.

Weer thuis
Is je kat of hond weer veilig thuis? Vergeet dan niet om de vermissing op alle sites af te melden, posters te verwijderen, chipregistratie weer aan te passen, buren op de hoogte stellen, facebookgroepen op de hoogte stellen, etc. En bovenal.... geniet van je trouwe huisdier, verwen hem of haar maar flink!

Succes bij het zoeken en we hopen dat hij/zij snel weer veilig thuis is! 

Ga voor de hoogst mogelijke online resultaten

En blijf je concurrenten een stap voor.

overig nieuws uit Tiel e.o.

sport

Sport nieuws Tiel

gemeente

Gemeente nieuws tiel

zakelijk

Dieren

Dieren nieuws - vermist gevonden Tiel

beste gemeente

Geef uw mening over gemeentezaken in TIel

agenda

Evenementen Tiel

vergelijken

Vergelijk aanbieder in tiel
Laatste en leukste nieuws uit Tiel e.o.

Volg ons op:

Aanmelden voor nieuwsberichten

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang breaking news, acties en aanbiedingen. U kunt kiezen voor e-mail en / of whatsapp.

Indien u de berichten via whatsapp wilt ontvangen dan kunt u hieronder uw mobiele nummer invullen.
Aanmelden
Contact

Redactie
redactie@nieuws-tiel.nl

Advertertenties: 
adverteren@nieuws-tiel.nl 

Heeft u nieuws over uw onderneming, een evenement, of iets anders? Stuur ons dan een persbericht of een e-mail via redactie@nieuws-tiel.nl.

 Privacy- en cookieverklaring